Prosenttitaidetta Vuorekseen /// Herbaario – Herbarium

Tämän työn julkaisuhetkeä olen odottanut monta vuotta!

Minua pyydettiin neljä vuotta sitten mukaan hankkeeseeen, jossa Vuoreksen Koukkuaurankadulle rakennettaviin  paritaloihin tahdottiin toteuttaa prosenttitaidetta. Vuores on uusi ja arkkitehtuurillisesti mielenkiintoinen Tampereen kaupunginosa luonnon kainalossa, joka tuli valtakunnallisesti tunnetuksi asuntomessuista vuonna 2012. Alueella toteutetaan ns. prosenttitaideperiaatetta. Prosenttiperiaate on periaatteellinen päätös käyttää osa rakennushankkeen määrärahasta taiteeseen.

Taiteen toivottiin sitovan asunnot yhdeksi kokonaisuudeksi sekä toisaalta erottavan ne toisistaan. Vuoreksen alueeseen liittyvällä taiteella toivottiin olevan myös käytön funktio, joka toteutui tässä paitsi valaistuksen, myös asuntojen numerointien muodossa.

 

vuores herbaario prosenttitaide kiinnoste3 valk kasvit

Herbaario-teos on suunniteltu kahdessa osassa rakennettavaan taloyhtiöön, joista on äskettäin valmistunut Vanamo-osa. Kaikkien asuntojen oven pielessä on lasilevylle silkkipainettu kasvi sekä talon numerointi. Tässä Metsäkurjenpolven toinen asunto.

 

Herbaario -teokseni lähtökohtana olivat taloyhtiön tontilta keräämäni kasvit. Ne kertovat alueen florasta ennen kuin rakennustyöt alkoivat, kesän 2013 alusta. Alueesta, joka on historiallisesti ollut pääasiassa kalastus- ja metsätysmaata. Aholeinikit, lemmikit ja vanamot ovat saaneet rauhassa kasvaa toisensa rinnalla. Nyt on tullut ihmisten vuoro aloittaa elämä rinnakkain tällä alueella.

vuores herbaario prosenttitaide kiinnoste kooste1
vuores herbaario prosenttitaide kiinnoste kooste2
Prässäsin kasvit ja suunnittelin niiden pohjalta aluksi vaakasuuntaiset lasiportit asuntoyhtiön autokatosten otsalippoihin. Rakennushankkeen viivästyessä ja lopulta muuttuessa myös teos päätettin toteuttaa alkuperäisestä suunnitelmasta poikkeavalla tavalla. Turvallisuussyistä lasilevyt on kiinnitetty sisääntulo-ovien vierelle ja valaistu. Herbaario-teokseen on liitetty asuntojen numerointi, joten niillä on myös käytännön funktio.

 

vuores herbaario prosenttitaide kiinnoste2 valk kasvit2

Vanamo- ja Ahomansikka -paritaloasuntojen toiset puolikkaat. Kaikkiaan asuntoja on Vanamo-asuntoyhtiössä 12.

Toivon Herbaario-teokseni herättävän huomaamaan luonnon kauneuden sen pienimmissäkin yksityiskohdissa. Lisäksi toivon teokseni tuovan taloyhtiöön yhteenkuuluvaisuuden tunnetta ja iloa jokaiselle omaan kotiin, luonnon kainaloon, saapuvalle.

 

vuores herbaario prosenttitaide kiinnoste2 valk kasvit3

vas. Vanamo-asuntoyhtiön 12 asuntoa ovat paritaloja lukuun ottamatta tässä näkyvää Puolukka-asuntoa sekä Harakankelloa. oik. Voikukka-asuntojen toinen asunto, jonka sisääntuloa koristaa voikukan lehti, sekä toisen asunnon hahtuvat.

 

HERBAARIO – HERBARIUM

Tilaaja: Kotisitekijä Oy /// Rakennusliike Markku Haataja

Kuratointi: Freizimmer Oy /// Matti Koistinen / Laura Lehtinen

Suunnittelija: Annastiina Mäkitalo /// kiinnoste 2013 / 2016

Lasilevyjen valmistus: Lumon Oy

Valaistussuunnittelu: Annukka Larsen /// ALD Larsen tmi

Materiaali: 6mm karkaistu lasi, digiprinttaus

Taustalevyn materiaali: Cembrit Structure -levy Etna-sävyllä (tummanharmaa)

 

Tällä hetkellä Koukkuaurankadulle on valmistunut asunnoista puolet, eli asuntosakeyhtiö Vanamo. Leinikki-asunnot valmistuvat vuoden loppuun mennessä, jolloin koko teoskokonaisuus virallisesti julkaistaan. Jos asut Tampereen suunnalla tai olet kesälomareissuilla liikkeellä Vuoreksen nurkilla, kannattaa varata aikaa pyörähtää alueella ihan arkkitehtuuri- ja taideturistina. Minusta on hienoa nähdä Vuoreksessa se, miten uusi asuinalue voi saada omaleimaisen identiteettinsä taiteen avulla.

Valokuvat päivitetty blogikirjoitukseen 28.6.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.